Guliganerna

Guliganerna

AFC och Föreningsdemokrati – Ett omaka par

På torsdag spelar IF Elfsborg allsvensk hemmamatch på Borås Arena. I vanliga fall är det sekundärt vilket lag vi möter, stödet och uppslutningen ska vara detsamma oavsett.
Det är IF Elfsborg som är vårt lag och det är IF Elfsborg vi går till arenan för att stötta.
Men på torsdag är det en särskild match och framförallt en särskild motståndare som står på andra sidan. IF Elfsborg, med anno 1904, möter nykomlingen AFC Eskilstuna. Vad är det då som är så speciellt med AFC Eskilstuna?

 

 

AFC är en nygrundad fotbollsklubb som startades av den ryskfödda affärsmannen Alex Ryssholm år 2007. Anledningen till att klubben grundades var i första hand för att ett antal ungdomar stod utan klubbtillhörighet och klubben grundades som en regelrätt ungdomsförening. Det varade dock inte länge, första ”sammanslagningen” skedde med Atletico Husby som spelade i div4, klubben bytte dock direkt namn till AFC och flyttade till Skytteholms IP i Solna. Därefter slog man sig samman med Väsby United, och efter ett år i Väsby var man tillbaka på Skytteholm, men nu under namnet AFC United. Atletico Husby och Väsby United är idag två fotbollsklubbar som inte längre finns på den svenska fotbollskartan.

Under fjolåret så gick AFC upp i Allsvenskan när man säkrade en av två uppflyttningsplatser i Superettan, man gjorde det dock inför närmast tomma läktare på Skytteholm i Solna. Ryssholm och AFC tog beslutet att slå sig samman med Eskilstuna City och flyttade därmed hela klubben till Eskilstuna. Ursprungstanken om att vara en klubb för ungdomar i Stockholms förorter är så här 10 år senare helt död och begraven.

Det är inte bara stad och namnbyten som symboliserar AFC, utan det är också att man opererar i en extrem gråzon gällande 51% regeln och föreningsdemokratin.
51% regeln och föreningsdemokratin är stöttepelare för hela den svenska idrottsrörelsen, regeln innebär att en affärsman inte kan köpa mer än 49% av aktierna i en klubb och att medlemmarna ALLTID har makten. Ryssholm har inte explicit brutit mot dessa regler, men AFC ägs till 49% av Ryssholms bussbolag och styrelsen i AFC består i stort sett enbart av styrelsemedlemmar från bussbolaget. Det var först för någon vecka sedan det släpptes information om hur man faktiskt går tillväga för att bli medlem i AFC. Fram till dess hade Alex Ryssholm slagit undan alla medlemsfrågor från supportrar, utomståenden, SFSU & journalister med att ”Det är på gång”. 

 

Vi inom Guliganerna är av den bestämda åsikten att medlemsfrågan inte ska vara den sista pusselbiten i ett föreningsgrundande, utan den första! Men efter påtryckningar och massmedial bevakning, från framförallt journalisten Noa Bachner på Expressen, men även Sebastian Laneby på Eskilstuna Kuriren, så kom information om medlemskap och stadgarna ut.

För att bli medlem i AFC måste du betala 1000kr, vilket är den överlägset dyraste medlemsavgiften i Allsvenskan. (att jämföra med Elfsborg där det kostar 300kr)
Utöver det kan man läsa i stadgarna att ordföranden väljs för en period av 10(!) år, samt att 80% av mötets deltagare måste acceptera besluten. Utöver det här så måste man vara medlem från föregående år för att få rösta på årsmötet, vilket i sig inte är särskilt konstigt men frågan uppstår då: Hur blev man medlem förra året och när väljs ordföranden in för sin tioårs period? Frågor som än så länge inte är besvarade.

Det är viktigt och påpeka att det inte är spelarna, tränarna eller supportrarna som vi tar avstånd från. Utan det är hur klubben styrs och att man i längden är ett hot mot föreningssverige. Risken finns att AFC och Ryssholm banar väg för andra liknande klubbar och att 51% regeln åter kommer under attack från opportunistiska affärsmän.
Vi inom Elfsborgs supporterkretsar tar kraftigt avstånd från AFC som fenomen, det är en farsot vi inte kan låta sprida sig genom föreningssverige, det vore ett hot mot såväl IF Elfsborg, staden Borås och fotbollssverige i stort!

 

 

Stå upp för föreningsdemokratin, stå upp för IF Elfsborg och stå upp för staden Borås!
Vi tillsammans för en fortsatt frodande föreningskultur!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela