Guliganerna

Guliganerna

Flaggmålningsguide

SÅHÄR MÅLAR DU EN FLAGGA

Att måla en egen flagga är både roligt och enkelt. En egenmålad flagga är något man kan visa upp med stolthet och det skapar en mångfald i det visuella intrycket på arenan. Vill man måla en banderoll istället för flagga är det samma princip som gäller.

Vi hoppas att fler supportrar själva ska ta initiativ till att måla flaggor, flaggorna blir allt fler och personligt engagemang är det viktigaste för att det ska bli riktigt snygga flagghav.

Steg 1: Hitta ett lämpligt tyg, det finns billigt att köpa lite överallt, bland annat på IKEA och på tygutförsäljningar runt om i stan. Guligan Tifo Support kan även fixa tyg gratis. Om du ska göra en tvåpinnsflagga går det bra med ett lite tjockare tyg men ska du vifta med den bör det vara tunnare och det kan vara bra att tänka på att man inte ska stryka på för mycket färg. Det bästa tyget att använda till tvåpinnsflaggor är så kallad lakansväv(ett vanligt lakan går precis lika bra). Ska du måla en viftflagga rekomenderas ett tunnare tyg.

Klipp ut hur stor flagga du vill ha ur tyget, det finns ingen direkt rekommenderad storlek men tänk på att du ska kunna hålla den om det är en tvåpinnsflagga och det är lättare att vifta med en flagga om den är kvadratisk.

Steg 2: Fixa färg, det mesta i färgväg funkar om du ska göra en tvåpinnsflagga. Vill man göra en flagga som kan tvättas och som blir ”lätt” att vifta med är tygfärg ifrån panduro att föredra, men den färgen är i regel dyrare.

Steg 3: Fixa ett motiv, du kan lätt göra iordning motivet du vill ha på din flagga i datorn. Då blir flaggan mer personlig. Program som photoshop är att föredra. Det finns liknande program online som http://pixlr.com/editor/ eller Gimp som är en gratisvariant för nedladdning.

Steg 4: Skissning av motivet sker med projektor eller med hjälp av rutnätsteknik.
Använder du projektor är det bara att koppla in projektorn i datorn och öppna motivet.

Tejpa upp tyget på väggen och belys med OH-maskin eller projektor. Måla sedan av kanterna på motivet med en blyerts eller bläckpenna.Tänk på att inte skissa motivet ända ut i kanten av tyget utan att det ska finnas plats kvar att sy fållor till pinnarna i ena eller båda kanterna. Ett tips kan vara att skissa med blyertspenna så att det går att ändra om det behövs.

Steg 5: Målning, motivet är uppskissat och det är dags att måla. Tänk på att lägga plast under så slipper du tråkiga fläckar på golvet. Var noggran och följ linjerna, det är roligare i längden att ha en välmålad flagga än en snabb ihopfixad. Måla en färg i taget och låt det torka så slipper det kladda ihop sig.

Steg 6: Som vi skrev innan, det är nu viktigt att ha lite plats vid sidan av motivet som kan vikas in och sy fållor där pinnarna ska vara. Använd en symaskin och sy fållor samtidigt som du kan passa på att sy in en flik på de övriga kanterna med så att inte flaggan ska börja gå upp.

Din flagga är nu klar och det är dags att fixa pinnar, det som passar bäst är elrör eller VP-rör som de kallas. De finns att köpa på byggvaruhus. Priset brukar ligga runt 15 kr för 3 meter.

Tips på motiv du kan använda:
Guliganernas sköld
IF Elfsborgs emblem
Guliganernas lejon
Borås Skyline

Lycka till med flaggskapandet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *