Guliganerna

Guliganerna

Ståplats behövs!

För några veckor sedan uttalade sig Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer om att man vill minska fotbollsvåldet, vilket naturligtvis är bra. Ett sätt skulle dock vara att ta bort ståplatserna på de allsvenska arenorna och att det alltså endast skulle få finnas sittplatser.

[more]

Krönika av Guliganernas vice ordförande Stefan Carlsson, där han belyser ståplats roll i fotbollens värld!

För några veckor sedan uttalade sig Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer om att man vill minska fotbollsvåldet, vilket naturligtvis är bra. Ett sätt skulle dock vara att ta bort ståplatserna på de allsvenska arenorna och att det alltså endast skulle få finnas sittplatser. Så här står det på Fotbollsförbundets hemsida:

”För att minska läktarvåldet har Svenska Fotbollförbundet även på förslag att ståplatserna tas bort från de svenska arenorna.
– Vi vet att det är en het fråga, men på sikt är det nödvändigt. Sittplatserna har minskat läktarvåldet i Europa. Det borde vara lika genomförbart här i Sverige, säger Sune Hellströmer.”

Varför har man då kommit på denna idé? Tja, kanske är det ingen slump att FIFA-presidenten Sepp Blatter ett tag tidigare fordrat just att ståplatser ska avskaffas. Troligt är också att SvFF tittat på England, där det ju numera endast är tillåtet med sittplatser. Och visst, man har fått bort de stora problem med våld som tidigare fanns där. Men man har också mångdubblat priserna, fått bort supporterkulturen och därmed också försämrat stämningen på arenorna.

Frågan är dessutom varför man måste titta just på England. Visst, vi svenskar tittar ju av tradition gärna på engelsk fotboll. Men det är aldrig fel att vidga vyerna lite och för en stund istället rikta blickarna mot Tyskland, som har Europas högsta publiksiffror.

Det tyska fotbollsförbundet (DFB) ville på 90-talet också göra om alla ståplatser till sittplatser. Men supportrarna motsatte sig detta, och idag finns det stora ståplatsläktare på nästan varenda arena i Bundesliga. Den största ståplatsläktaren i hela Europa finns i Dortmund: Südtribüne med plats för 25 000 åskådare. Och den är utsåld till varenda ligamatch! På dessa stora ståplatsläktare frodas supporterkulturen. Det är stora flagghav, halsdukshav, koreografier och ett fantastiskt stöd till laget. Och dessutom – läktarvåldet lyser med sin frånvaro!

De tyska klubbarna har faktiskt så goda erfarenheter av ståplatser att den tyska fotbollsligan, DFL (motsvarigheten till Svensk Elitfotboll), har beslutat att försöka påverka UEFA att åter tillåta ståplatser vid internationella matcher! Hamburger SV funderar till och med på att utöka antalet ståplatser på AOL-Arena, som idag tar in 55 800 åskådare, varav 8 500 på ståplats. Skälet är, förutom den härliga stämningen, att även låginkomsttagare, studenter och arbetslösa ska ha råd att gå på fotboll. Ståplatser i Tyskland kostar oftast 10-11 euro, alltså en svensk hundralapp.

På ett ståplatsförbud på de allsvenska arenorna förlorar alla. Många supportrar har inte råd att besöka arenorna, åtminstone inte lika ofta som nu. Stämningen på arenorna blir lidande, vilket gör att publikintresset minskar än mer. Detta gör i sin tur att klubbarna tjänar mindre pengar och således blir mindre konkurrenskraftiga, vilket inte direkt ökar publikintresset…

Nog vill väl vi i Sverige också ha härlig stämning på arenorna?! Och visst ska väl de som inte har det så gott ställt också ha råd att gå på fotboll, även i Sverige?!

Fotboll är en folksport. Låt den förbli det!

Bevara ståplatserna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela