Guliganerna

Guliganerna

1 november 1942

Idag är det exakt 65år sedan en svit hade sitt slut. En svit som ingen kommer att komma i närheten av någon gång i framtiden. Sven Jonasson gjorde den 344: e matchen i följd för IF Elfsborg i allsvenskan just den 1 november 1942..

[more]


Idag är det exakt 65 år sedan en svit hade sitt slut. En svit som ingen kommer att komma i närheten av någon gång i framtiden. Sven Jonasson gjorde den 344: e matchen i följd för IF Elfsborg i allsvenskan just den 1 november 1942.

Det hela började när Sven Jonasson gjorde sin debut som 18 åring på Råsunda mot AIK den 11 september 1927. Matchen slutade med en 2-0 förlust och Jonasson fick allt annat än beröm efter sin debut. I omgången efter hemma mot Stattena var han tvåmålskytt i Elfsborgs 4-1 vinst inför 3377 åskådare. Det var bara början på hans målfyrverkeri, i matchen efter gjorde han sedan 4 mål. Mot Stattena på bortaplan gjorde han 5 mål, där Elfsborg vann med hela 1-9. Han spelade alla matcher resten av säsongen och slutade på 20 mål på 16 matcher.

Det var ingen som kunde gissa att han skulle spela varje allsvensk match för klubben i 15 år när han gjorde sin debut. Det blev tillslut 344 matcher i rad, ja för att förtydliga, han var inte borta någon endaste match på 15 år, däremot spelade han inte alla minuter under dessa 344 matcher.

När IF Elfsborg spelade mot Sandviken den 11 april 1943 var det första gången han inte var med i laget på 344 matcher, och sviten var bruten. Sven Jonasson var kusk inom Svenska försvaret och nu var det extra beredskap på grund av andra världskriget. Då inte Sven får permission kontaktar Elfsborg först generalen Holmqvist & sedan försvarsministen Per Sköld för att få permissionen beviljad, men inget hjälper. Sviten är bruten, troligen är det ett världsrekord, i matcher i svit för en och samma klubb i landets högsta division i fotboll.

Sven kommer självklart tillbaka efter den brutna sviten och hade spelat 410 matcher för Elfsborg i allsvenskan när han la av efter säsongen 1946/47. Ett rekord som höll i sig länge, idag är målvakterna Thomas Ravelli och Sven Andersson de enda som slagit detta. Däremot lär ingen utespelare komma i närheten.

Sven Jonasson är inte bara känd för sin svit i matcher, utan också för att han var nästintill omänskligt målglad. Han lyckades med att lägga bollen bakom målvakten 252 gånger under sina allsvenska år. Med det leder han den sammanlagda skytteligan med 58 mål. Skytteligan tog han för övrigt hem 2 gånger, 1934 & 1936.

Några kommer säkert ihåg Mats Rottings 4 mål mot Öster 1997 eller Anders Svenssons 3 mål i år mot Göteborg. Sven Jonasson var inte snål när det gällde att göra flera mål i en och samma match. 2 gånger gjorde han 5 mål, 2 gånger 4st och han lyckades med hela 8st ”hattrick”, något flera spelare drömmer om att klara en gång. Mål kungen Jonasson snittade under sina 15 år i IF Elfsborg 0.6 mål per match, det är inget dåligt facit.

Nu hoppas jag att ni lärt er något nytt om den största spelare i IF Elfsborgs 103åriga historia. Idag när det går bra för Elfsborg är det enkelt att bara kolla framåt, Själv ser jag det som minst lika viktigt att vi minns våra gamla hjältar, det är dessa herrar som byggt den klubb som vi idag älskar. Kan man inte sin historia kan man inte heller bygga vidare.

För er som är nyfikna på mer statistik eller annan intressant info om IF Elfsborg rekomenderara jag bornyellow.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela