Guliganerna

Guliganerna

Att åstadkomma en förändring, Carl Axel Ekmans föredrag om Garissa.

Omskakande, upprörande men även uppmuntrande, så kan man sammanfatta det föredrag som Carl Axel Ekman bjöd på under en novemberkväll i Gula Villan.

[more]

Ett femtontal åhörare, däribland spelarbesök i form av Martin Andersson med sällskap, hade samlats för att lyssna till Carl Axel Ekman när han berättade historien om sitt arbete i Garissa.

I välfärdslandet Sverige där de flesta människor med lätthet kan få såväl högkvalitativ sjukvård som tandvård samt har fri tillgång till rent, rinnande vatten är det svårt att föreställa sig de fasor livet i Garissa innebar i slutet av 1980-talet.

När Ekman berättar om sitt första besök i den Kenyanska staden 1989 är det en värld så långt från det trygga Sverige. Att det i en sjukhusmiljö inte finns vatten installerat låter helt otroligt men det var tyvärr den bistra verkligheten.

Mycket har ändrats sedan dess och förändringarna beror till stor del på det arbete som Carl Axel och hans bortgånga hustru Monica ägnat sig åt.

I staden finns nu ett sjukhus med 250 bäddar, fyra operationssalar och en fungerande tandvårdsklinik där tre tandläkare jobbar. Dessutom har man byggt ett hem för flickor där de får chans att utbildas.

Pengar som samlats in har bidragit till byggandet men dessutom har man kunnat använda resurserna till att utbilda nya sjuksköterskor samt att upplysa de så kallade jordemödrarna i modern förlossningsteknik.

Förutom de medicinska förbättringarna har man dessutom åstadkommit en förändrad kvinnosyn då man efter mycket samarbete med den högste muslimska imamen lyckats nästintill helt göra slut på traditionen med kvinnlig omskärelse i staden.

Från IF Elfsborgs sida har man gjort olika insatser. Bland annat hade man garissa.se som huvudsponsor på sin Europa League tröjor en säsong. Dessutom har Mathias Svensson varit med Carl Axel nere i Kenya och deltagit i fotbollsträningar samt delat ut tröjor till killarna.

Bevisen på tacksamhet syns i bilder där det lokala laget spelar i Elfsborgs tröjor samt en gruppbild där man samlats runt en banderoll med budskapet ”We love you IF Elfsborg.”

Efter föreläsningen, som var mycket intressant och väldigt uppskattad, erbjöd sig några Guliganer att hjälpa till med insamlingen av pengar under ”Garissa-matchen” mot Gais.

Insamlingen under Gais matchen visade verkligen hur olika folk tänker. En skänkt tjuga till en sådan här insamling gör verkligen nytta och till dem som lämnade pengar under matchen, ett stort tack. Till dem som bara går förbi, påstår sig inte veta vad saken gäller eller inte påstår sig ha råd att skänka ens en femma, rannsaka er själva och tacka högre makter att ni bor i ett land där rent vatten, bra tandvård, bra sjukvård och en human kvinnosyn är självklarheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela