Guliganerna

Guliganerna

Från frustration till målfest, matchrapport Elfsborg-Åtvidaberg

Efter en svajig första halvlek exploderade matchen mot Åtvidaberg i andra och Eleganterna kunde lätt ta ännu en trepoängare på hemmaplan.

[more]

Elfsborg 4 – 1 Åtvidaberg

För andra matchen i rad väntade blåvitt motstånd på Borås Arena men denna gång blev det inte packad derbyfest som senast mot IFK. Istället möttes Eleganterna av en något mindre, tystare publik. Trots det var närmre 10 000 på plats.

Till söndagens match hade flertalet av traktens ungdomslag nappat på erbjudandet om billiga matchbiljetter, dessutom fanns ett stort antal elever från Bodaskolan på plats. Snittåldern på läktarna var lägre än på länge och visst är det en hoppingivande tanke att många av dessa ungdomar kommer bli inbitna elfsborgare så att återväxten inom klacken säkras.

Stämningen var inte lika god som vid den upphaussade IFK-matchen men när sittplats ekar halvtomt var det ändå skönt att höra ljudet som kom från kortsidorna. De inbjudna ungdomarna må inte kunna alla gulsvarta heja-ramsor men de bidrar i alla fall långt mer till stämningen med sina ljusa ”heja Elfsborg” skrik än vad de oftast tysta, likgiltiga sittplatsåskådarna gör.

För dagen arrangerades inget tifo från Guliganernas sida, istället var det Bodaskolan som från Knallelandsläktaren hälsade Eleganterna välkomna med en OH-flagga med diverse budskap på, bland annat ”vi skapar trygghet”.

Att Åtvidaberg, som kämpar i streckstriden, skulle bjuda hårt motstånd var klart redan före start. Trots det klev Eleganterna in i matchen med en något uddlös attityd och första halvlek präglades av en rädsla att gå på skott. Inte blev läget bättre av att Åtvidaberg tog ledningen i den tjugosjunde minuten när målvakt Jesper Christiansens försök till räddning istället petade bollen i mål via stolpen.

Tidigare under säsongen har man kunnat lita på att Denni Avdic skulle rädda poäng med mål i princip varje match. Men av någon anledning har skyttekungen tappat den gyllene touchen för tillfället och då kan man inte som lag vägra skjuta själv. Att driva upp fina anfall men sen blåsa dessa på grund av att man istället för att skjuta passar Avdic, som bränner läget, funkar inte. Tack och lov verkade di gule inse detta efter paus.

Då dök ett nytt skottvilligt lag upp, där fler tog sitt ansvar och genast vände matchen. Det gulsvarta målskyttet inleddes av Stefan Ishizaki redan tre minuter in i andra halvlek och därefter tog de gulsvarta över. En kvart senare nätade Ishi igen. Matchen stängdes definitivt när även Johan Larsson och James Keene tog sig in i målprotokollet.

Att gå från 1-0 underläge och krampaktigt spel till en suverän 4-1 vinst under en halvlek visar hur viktigt det är att alla tar sitt ansvar och hur skickliga Eleganterna kan vara när de bara lägger manken till. Sådant spel värmer och förhoppningsvis visar man samma hjärta nästa gång då Helsingborg kommer till Borås.

Ett sista lovord bör ges till Oscar Hiljemark som fick chansen från start för andra matchen i rad. Med god vilja och djärvhet tackade han för förtroendet och visade att unga spelare kan göra stor nytta när de väl får möjligheten.