Guliganerna

Guliganerna

Här står man, ståplatsreducering – nej tack!

Guliganerna stödjer SFSU:s kampanj “Här står man!” som pågår under oktober månad och omfattar supportrar både i Allsvenskan och i Superettan.

[more]

Det pratas ofta om att kunden alltid har rätt. Då kommer följdfrågan om det finns någon bransch som inte tacksamt skulle lyssna på vad de trogna kunderna har för synpunkter kring den produkt de köper? Vi är tyvärr rädda för att vi kan nämna en, de benämns som Svensk Fotboll i form av förbundet (SvFF) och elitklubbarnas intresseförening (SEF).

Svensk fotboll har gemensamt fattat ett beslut om att förbättra standarden på svenska arenor, bra säger spontant de flesta och även vi. Men problemet ligger i att man samtidigt beslutade att reglera antalet sitt- och ståplatser. Vilket bland annat innebär att man valt att, fram till 2014, successivt reducera antalet ståplatser , så att de allsvenska klubbarna får nyttja maximalt 20% av arenans kapacitet som ståplats.
Men vänta lite nu, varför? Lite vagt hänvisas till UEFA:s krav om sittplats som en förklaring. Men UEFA har ingen åsikt i ståplatsfrågan vad rör de nationella ligorna, utan kräver endast att man vid Europa-spel skall kunna omvandla arenor till uteslutande sittplatser.

Ofta sätts ett samband mellan supporterrelaterade problem och stående publik. Råsunda är en av Sveriges få arenor med uteslutande sittplatser. Få skulle dock använda Råsunda som ett exempel på en arena som upplevs ha hög standard eller säkerhet. Att skapa ett bra klimat kring matcher är snarare en fråga där svensk fotboll bör arbeta än mer med att involvera sin publik i arbetet istället för att fatta ogrundade beslut ovanför våra huvuden. Vi kan nämligen inte förstå varför inte varje klubb själv skall få avgöra vad som passar dera kunder bäst?

SFSU anser först och främst att man bör arbeta mer med bakomliggande attityder och ansvar kring ev. problematik istället för att ståplats vara eller icke vara som ett medel för att straffa föreningar och dess supportrar. Om ståplats försvann skulle förmodligen det bli förödande för stämningen och prisbilden på svenska arenor likt många menar redan hänt i England och Spanien. Vi tror att alla är tämligen överrens om att det är på ståplats det mesta av stämningen skapas. Om vi ska locka mer publik i framtiden lär knappast tysta läktare hjälpa svensk fotboll. Låt oss inte upprepa andra länders misstag!

I flera länder i Europa, med Tyskland som främsta förebild finns över huvud taget ingen diskussion om att reglera antalet sitt– kontra ståplatser. I Tyskland med Europas högsta publiksnitt är det en självklarhet att kunden kan avgöra bäst själv om de vill sitta eller stå under matcherna. Trenden på många tyska arenor är att antalet ståplatser utökas till förmån för sittplatser då det helt enkelt finns fler personer som föredrar billiga ståplatssektioner med oftast god stämning. Genom olika innovativa lösningar kan sedan de flesta tyska arenor snabbt konverteras till endast sittplatser vid europaspel. Varför skulle inte det fungera i Sverige?

En stor del av svensk fotbolls kunder genom SFSU vill:

– Att SvFF/SEF häver ståplatsreduceringen och låter det vara upp till varje förening att själv avgöra fördelningen mellan antalet sitt- och ståplatser på sin arena. Det som är intressant är om arenan håller en bra standard för publiken och kan omvandlas till UEFA-krav vid behov.

– Föra fram vikten av levande ståplats inom svensk fotboll eftersom ståplats är uppskattat av en stor del av besökarna. Ståplats för oss är där det mesta av stämningen skapas och förenligt med en lägre prisnivå och flexibilitet. Där har vi en viktig tradition att värna om.

– Verka för fler säkra ståplatsläktare inom svensk fotboll istället för att försöka skylla supporterproblem på stående supportrar. Det går utmärkt att bygga säkra ståplatsläktare som möter alla säkerhetskrav och samtidigt kundernas önskemål. Eventuella supporterproblem är snarare en fråga om att arbeta med attityder, service och ansvar.

För att se mer av kampanjen besök då www.ståplats.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela