Guliganerna

Guliganerna

Hett derby utan vinnare, matchrapport Elfsborg-Blåvitt

Kampen om bäst i väst vanns i våras på knock out av blåvitt. Nu fanns chansen till revansch och efter storförlusten senast var suget efter upprättelse enormt. Men allt blir inte som man tänkt sig.

[more]

Kampen om bäst i väst vanns i våras på knock out av blåvitt. Nu fanns chansen till revansch och efter storförlusten senast var suget efter upprättelse enormt. Men allt blir inte som man tänkt sig.

Elfsborg 1 – 1 IFK Göteborg

Så var det dags för årets västderby när ärkefienden blåvitt kom till arenan och upphaussningen inför matchen hade startat veckor i förväg. På internet, på arenan, i tidningen, överallt fanns antydningar om matchens betydelse och att det skulle bli mycket folk fanns det ingen tvekan om. Att det däremot skulle komma närmare 15500 personer, årets högsta publiksiffra på Arenan var kanske mer förvånande.

Hur ett mittplacerat IFK kan locka mer publik än exotiska, europeisk Napoli är en fråga som nog fler än en Guligan ställt sig men så är det. Derby mot blåvitt, då strömmar publiken till.

Att en sponsor, utan Guliganernas egentliga medhåll, blandade sig i arenainramningen med förtryckta gulsvarta lappar med uppmaningen ”Stå upp för Elfsborg” hade gett extra motivation till killarna i tifo-gruppen. Efter en säsong där få stora tifon arrangerats visade nu Guligan Tifo Support att kunskapen och arbetsviljan definitivt finns kvar.

Dagens tifo var det mest välgenomförda under året och täckte hela Elfsborgsläktaren. Bilden som växte fram, Elfsborgs emblem omgivet av omväxlande gula och svarta fält, var riktigt snyggt och bör applåderas.

När matchen körde igång var stämningen på topp och från bägge kortsidor ljöd sången högt. Att tävla mot en 1000 man stor ”änglakör” är en inspirerande uppgift och Elfsborgsläktaren gjorde allt för att överrösta göteborgarna. Något man lyckades väl med periodvis under matchen.

Det ska vara Tobias Hysén till att förstöra sådan stämning och han gjorde det redan 4.22 in i matchen. Scenariot var bekant vid detta laget, match på hemmaplan och gästerna chockinleder. Enda fördelen, det finns gott om tid att arbeta sig tillbaka in i matchen.

Eleganterna pressade på och skapade flera fina chanser, men man förvaltade inte avsluten speciellt väl. Gästernas nolla skulle ha spruckit i första halvlek men på något vis var ineffektiviteten hos di Gule för stor.

När blåvitt dessutom satte press kändes det skönt att se en storspelande Ante Covic i mål. Dagens insats från hans sida var väl godkänd och tryggheten där bak börjar återkomma. Kvitteringen som alla gulsvarta fans väntat på kom först i andra halvlek, i den 54e minuten när Jon Jönsson lirkade in en frispark via stolpen i mål.

Förhoppningen om ett ledningsmål levde till slutet men inget sådant kom som bekant. I slutet av matchen tappade domaren greppet om kortleken och det hela urartade på övertid när James Keene fick omedelbart rött kort och visades av plan efter en brottningsmatch där alla parter nog gjort sig skyldiga till oschyst spel.

Mitt i den allmänna förvirringen blåstes matchen av och sällan går luften ur en åskådarskara så som den gjorde då. En tråkig, abrupt avslutning på en intensiv match där resultatet inte tillfredställde endera sidan.

Flera gula kort, någon utvisning, fult spel och heta känslor hör på något vis till vid ett riktigt prestigemöte men visst blir konsekvenserna tråkiga då truppen till nästa match mot Brommapojkarna decimerats betydligt. Förhoppningsvis kan matchresultatet i alla fall sporra spelarna till en insats utöver det vanliga borta på Grimsta IP.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela