Guliganerna

Guliganerna

Premiären som alla har väntat på!

Då var dagen som alla elfsborgare väntat på hela vintern här, premiären! IF Elfsborg – BK Häcken. Dagen började med uppladdning klockan 15:00 på Lilla Bränneriet där törstiga elfsborgare kunde ta sig en öl eller två. 17:30 var det dags för en gemensam marsch från Stora Torget som IF Elfsborg arrangerade. Elfsborgssånger ekade över staden när marschen gick fram över gator och torg.

När spelarna äntrade planen möttes de av ett tifo som hyllade guldlaget från 1961. Efter sedvanlig spelarpresentation blåste domaren igång matchen, och flera månaders väntan var över. Skulle Elfsborg leva upp till de skyhöga förväntningarna direkt och hur skulle de meriterade nyförvärven sköta sig?

Tyvärr för Elfsborg fick man sämsta tänkbara start. Redan efter tre minuter prickade Rene Makondele rätt och 1-0 till bortalaget var ett faktum. Det skulle ta drygt tjugo minuter innan Elfsborg kunde resa sig, under dessa tjugo minuter hade Jon Jönsson tvingats utgå med en befarad knäskada, och så man gjorde det! Lasse Nilsson slog en djupledspassning mellan mittbackarna till Johan Larsson som slog till med vänsterfoten och bollen letade sig vid den ena stolpen bakom Källqvist i Häckens mål. Nu kunde Elfsborg andas ut och resten av halvleken innehöll både en ribbträff av David Elm och ett kanonskott på volley av Lasse Nilsson, men bollen ville inte in. 1-1 stod sig i paus.

Andra halvlek skulle bli bättre för Elfsborg. Man etablerade spel på Häckens planhalva och skapade även ett par chanser. Häcken var dock inte ofarliga i sina kontringar men Christiansen spikade igen. När klockan började ticka mot 90 minuter såg det ut som att lagen skulle dela på poängen men i den 93:e minuten slog inhopparen Niklas Hult en djupledspassning till Andreas Klarström som kom fram på kanten. Han slog ett perfekt inlägg till Lasse Nilsson som nickade in 2-1 och arenan exploderade. Resultatet stod sig och Elfsborgs första premiärseger sedan 2002 var ett faktum.

Stämningen på Elfsborgsläktaren får anses vara godkänd. Det var några ljudtoppar i andra halvlek och klacken höll igång bra i 90 minuter. Tifot som spelarna möttes av vid inmarschen och som hyllade guldlaget från 1961 var välgjort, efter många timmars slit av GTS.