Guliganerna

Guliganerna

Jubel och fanfarer – reserapport AIK

Efter fjolårets bedrövliga bortasäsong känns det allt lättare att åka på allsvenska bortaresor 2011. AIK-resan borta var inget undantag. För femte gången i år kryddades hemresan av segerns sötma efter att Lasse Nilsson i den fjärde matchminuten fixat tre poäng till Eleganterna.

Allsvenskan omgång 19

AIK 0 – 1 IF Elfsborg

Efter veckans tidigare maratonresa var det nog en och annan resenär som tvekade att återigen sätta sig i en buss till en bortamatch, oavsett om resan bara tog sisådär 5 timmar enkel väg. Trots att tröttheten och stelheten sen Norgeresan knappt lämnat kroppen var det nästan ett sjuttiotal guliganer som slutit upp och såg till att Nittas dubbeldäckare rullade mot Solna och Råsunda.

400 mil på fem dagar var en baggis tyckte buss-Andreas som såklart inte kunde motstå chansen att få skjutsa supportrar trots att han hunnit med både Norge- och Tysklandsresor de senaste dagarna. Lön i form av milersättning i det läget kanske vore en bra affär?

Tur för honom att guliganernas publikvärdar passat på att åka med bussen. En bit in på resan blev det nämligen dags för musikunderhållning när Roger drog fram först ett munspel, därefter en minitrumpet.

I övrigt var uppresan ganska lugn, partyt på övervåningen var som vanligt intensivt till en början men mattades något efter en stund. Då hade i och för sig minst två man lyckats däcka lite drygt två timmar in på resan.

För att få en ostörd uppladdning stannade man redan i Södertälje där en pub erbjudit god mat till bra priser. För de med tunnare plånbok fanns gamla hederliga donken inte långt därifrån och under en timmas stopp passade gruppen på att äta, dricka och ladda inför matchen i strålande solsken.

Väl tillbaka i bussen konstaterades snabbt att det trots solskenet verkade ha börjat regna in då buss-Andreas snabbt blev sittandes i ett mindre vattenfall. Vart vattnet kom ifrån lyckades man aldrig konstatera men ordförande Hultin var genast behjälplig och hängde droppskydd i backspegeln.

Med en och en halv timme till avspark inleddes så slutetappen till Solna och under några nervösa minuter såg det ut som om tiden skulle bli knapp. Tre mil kvar och bilkö som var nästintill stillaståendes bådade inte gott men som tur var löstes proppen snabbt upp och bussen rullade in vid Råsunda i god tid före matchstart.

Bortasektionen fylldes snabbt på av bussresenärerna, stockholmsguliganer och en och annan nyfiken turist. Mot just gnaget på bortaplan hade dock krävts några tusen resenärer för att överrösta hemmaklacken. De tystnade inte ens i fjärde minuten när Lasse Nilsson fixade ett tidigt ledningsmål åt di Gule.

Överlyckliga guliganer skrålade och sjöng matchen igenom och stämningen var hög om än aningen nervös. Matchbilden utvecklade sig till fyra minuter anfall och 86 minuter försvar men vad gjorde det när man lyckades hålla tätt bakåt och bärga tre poäng?

Noterbart från matchen var att spelarna nog fått sig en bra uppsträckning angående att tacka fansen då alla utbytta klappade och vinkade till klacken innan de klev av plan. Efter matchen var alla inblandade: spelare, avbytare och ledare framme för att gemensamt göra vågen.

Alla var så klart glada och lättade under hemresan men gladast av alla var nog Peter ”Hagge” Haglund som för första gången under alla år kammade hem matchtipset. Att sätta 0-1 i 89e minuten och ändå vinna när målet kom i fjärde visade ju något om vad alla andra trott om matchbilden. Hemresan blev lugn i hela bussen utom längst upp, längst bak där veteranerna såg till att fira matchtipsvinsten med lite extra öl.

När klockan passerat midnatt var det dags för sång och fanfar när en av resenärerna just påbörjat sin 25-årsdag. Finns väl inget bättre sätt att fira på än med guliganresa efter en vinst?

Lite efter två stannade bussen till vid Ryahallen och ett gäng trötta supportrar kunde bege sig hemåt för att ladda järnet inför nästa höjdpunkt, jubileumsmatchen mot Kalmar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela