Guliganerna

Guliganerna

Guliganerna inleder samarbete med Tobiasregistret.

Guliganerna är mycket stolta över att meddela att vi i år kommer att inleda ett samarbete med den nationella organisationen ”Tobiasregistret”. Tobiasregistret är det svenska registret för potentiella givare av blodstamceller. Att donera blodstamceller är en viktig förutsättning för att patienter som drabbats av allvarliga blodsjukdomar skall kunna genomgå en blodstamcellstransplantation. Varje dag drabbas 1-2 personer i Sverige av en allvarlig blodsjukdom (t ex leukemi) där en stamcellstransplantation ofta är patientens enda chans till överlevnad. För att patienten skall kunna få en blodstamcellstransplantation behöver man hitta en givare av friska blodstamceller och det här är Tobiasregistret kommer in i bilden för att matcha patienten med en potentiell givare med friska stamceller.

Vid årsskiftet passerade registret 100,000 registrerade givare och vi inom Guliganerna hoppas att vårt samarbete med Tobiasregistret ska öka antalet registrerade givare samt kännedom om registret. Alla unga vuxna mellan 18 och 35 år kan anmäla sig till registret. Även personer över 35 år kan göra skillnad genom att sprida kännedomen om registret och blodstamcellsdonation till personer som kan gå med. För mer information om registret och dess betydelse går att hitta på http://www.tobiasregistret.se.

Kopplingen mellan Tobiasregistret och IF Elfsborg/Guliganerna är given sett till att vår stora hjälte Klas Ingesson genomförde ett stamcellsbyte tre gånger i hopp om att bli frisk från sin sjukdom innan han tyvärr gick bort alldeles för tidigt. Klabbe kunde inte bli den ambassadör han borde och skulle ha blivit för Tobiasregistret och därför väljer istället vi inom Guliganerna och IF Elfsborg att plocka upp fanan som Klabbe skulle ha burit. Guliganerna har tidigare år samlat in pengar till Cancerforskning och vi har närvarat vid ”Klas Ingessons Minnesturnering” som hålls av Klas moderförening Ödeshögs IK. Det här samarbetet är ytterligare ett steg i ledet att minnas Klas samt sprida information som i förlängningen hindrar att fler människor går samma tragiska öde som Klas Ingesson.

Samarbetet inleds med att Michael Nordh från Tobiasregistret kommer till Guliganernas medlemslokal Gula Villan nu på onsdag den 7/3 klockan 18:00 och håller en föreläsning om registret och dess betydelse och om hur man blir givare. Vi uppmanar alla föreningens medlemmar att komma till lokalen och lyssna på Michael.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela