Guliganerna

Guliganerna

Officiellt uttalande från Guliganerna angående händelserna efter Djurgårdsmatchen

I Guliganernas stadgar står det följande:  ”Guliganerna skall på alla sätt arbeta för en god läktarkultur. Föreningen tar avstånd från alla former av våld och rasism, på och utanför arenorna. ”

Därför  ser vi händelsen på Stockholm Stadion som mycket allvarlig och har tillsatt en arbetsgrupp för att utreda händelsen. Efter ca en veckas arbete känner vi nu att vi har tillräckligt med information för att gå ut med vår syn på händelsen.

Först och främst vill vi rikta oss till våra egna resenärer: Guliganerna accepterar aldrig någon form av våld. Vi vill ha en positiv supporterkultur där  alla är välkomna,  ingen ska behöva känna sig otrygg på vår läktare. När polis och ordningsmakt agerar fel är det ingen ursäkt för någon annan att göra detsamma.

Med det går vi in på det som faktiskt skapade problemen på stadion nämligen ordningsmaktens uppförande. Vi kommer att gå igenom punkt för punkt de misstag som ordningsmakten gjort.

När matchen är slut är det lugnt på bortasektionen, informationen når oss om att vår buss är sönder och att vi ska kvarstanna inne på arenan tills den är lagad. När arenan är så gott som tömd får Djurgårdens tifogrupp hoppa ner på löparbanan för att hämta flaggor. De börjar då hetsa mot bortasektionen, folk svarar med att ta upp och vifta med flaggor och sjunga. En supporter hoppar över staketet men går tillbaka efter att ha blivit tillrättavisad av en publikvärd.

I detta läget kliver polis in och börjar säga till folk som står på det nedre räcket. Här sker det första misstaget. Vi anser att detta är ett jobb för publikvärdar, låt dem göra detta. Det skapar betydligt mindre irritation än om polisen drar ner folk.
Sedan är det tyvärr en polis som är på tok för het på gröten och börjar dra ner folk från räcket. Bland annat drar han väldigt bryskt ner en 13-årig kille. Det är detta som gör att många supportrar reagerar och tyvärr skapar en hotfull stämning.

Tyvärr var det mycket ovana poliser som var på matchen och denna ovana gjorde att man valde att dra batong i ett läge som inte var speciellt hotfullt. Det skapade en ännu större irritation bland supportrarna. I samma stund som detta sker ges beskedet att bussen har anlänt och är hel. Folk får inte en chans att gå lugnt ut utan ordningsmakten är väldigt aggresiv mot alla på läktaren. Vi har filmmaterial på en ordningsvakt som springer efter folk som försöker ta sig ifrån situtationen. Efter en stund förstår dock polisen att situationen inte kräver den agressivitet de visar och allt lugnar ner sig för stunden.

Utanför bussen är supportrar upprörda och ifrågasätter ordningsvakterna som står där. Stämningen blir återigen ganska uppretad. Tyvärr kommer då samma vakt som tidigare förföljt folk på läktaren och springer rakt in i massan med supportrar med dragen batong. Han hamnar då mitt bland supportrar och hans kollegor måste då gå in för att skydda honom. Här sprutar polisen pepparspray som självklart också träffar vakten i fråga. Istället för att låta supportrarna lugnt gå på bussen används också här onödigt mycket agressivitet och våld.

Efter detta tumult kommer vi till slut på bussen för att åka hem. Då blir vi utkörda i skogen och får där information om att en husranssakan ska genomföras mot bussen. Detta på grund av att ordningsvakten som tidigare nämnts har polisanmält att han blivit pepparsprayad utav någon supporter. Alla i bussen blir därför visiterade, legitimerade och filmade och de flesta sedan satta i led på marken. Här vill vi ge beröm till alla resenärer för att vi skötte detta snyggt från vår sida. Det går inte att säga detsamma om polisen som t.ex. visiterade i BHn på en 59-årig kvinna. Det var väldigt olika nivå på visitationerna av poliserna vilket sände signaler om oprofessionalitet. Bussen genomsöktes sedan och självklart hittades ingen pepparspray. Därefter fick vi kraftigt försenade och väldigt kränkta åka hem mot Borås.

Som slutsats vill vi säga att vi är starkt kritiska mot polisinsatsen och framförallt de punkter som finns ovan. Vi kommer att lämna in åtminstone en JO-anmälan mot ordningsvakten som nämnts vid ett par tillfällen i texten. Vi kommer även att ta upp med Stockholmspolisen de misstag som vi anser att de har gjort och hoppas att de tar åt sig av detta.

Sedan vill vi också säga att vi tycker att det är onödigt att skapa den otrevliga stämning som blev både på läktaren och utanför bussen. Många medsupportrar kände sig illa tillmods över denna hetsiga och arga atmosfär. Därför ber vi alla som var inblandade i situationerna att rannsaka sig själva och ta sig en funderare på hur du vill att stämningen ska vara på vår läktare.

9 svar

 1. Mycket bra arbete av Guliganerna. Det viktigaste är att få bort allt hatande för det ger bara negativa vibbar. Tro mig.

 2. Jag tycker det här var en bra kommuniké. Ett bra initiativ för att reda ut frågetecken kring vad som egentligen hände i Stockholm. Jag är inte medlem i Guliganerna, men har alltid gillat en skön gentlemannainställning som jag tycker att ni ska värdera och vara rädda om (vilket ni uppenbarligen visar t.ex. nu).

  Bra jobb!

 3. Välkommen till vår vardag i stockholm.
  Med den här händelsen i minnet hoppas jag att ni kan förstå att det som skrivs upp som huliganism många gånger handlar om helt andra saker.

 4. Intressant läsning. Fortsätt stå på er mot ordnigsmakten. JO-anmäl!1312!
  /bajen

 5. Bra att ni tar tag i sakerna och förmedlar er syn på händelserna. Ingen ska behöva utsättas för detta och hetsa till dålig stämning ligger inte i en san supporters intresse. Stå på er för ni gör läktarna trevliga!

 6. Vårgårda: Vad har hat med den här händelsen att göra? Hat från ordningsmakten sida?

  Oavsett vad du menar så kommer aldrig din moralpanik hjälpa varken Guliganerna eller Elfsborg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela