Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/4/9/guliganerna.se/httpd.www/v6/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/4/9/guliganerna.se/httpd.www/v6/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/4/9/guliganerna.se/httpd.www/v6/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/4/9/guliganerna.se/httpd.www/v6/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/4/9/guliganerna.se/httpd.www/v6/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/4/9/guliganerna.se/httpd.www/v6/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/4/9/guliganerna.se/httpd.www/v6/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/4/9/guliganerna.se/httpd.www/v6/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/4/9/guliganerna.se/httpd.www/v6/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/4/9/guliganerna.se/httpd.www/v6/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/4/9/guliganerna.se/httpd.www/v6/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/4/9/guliganerna.se/httpd.www/v6/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39

Guliganerna

Guliganerna

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/4/9/guliganerna.se/httpd.www/v6/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/4/9/guliganerna.se/httpd.www/v6/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/e/4/9/guliganerna.se/httpd.www/v6/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39

Tillträdesförbud och polisregister

Vår medlem Andreas Tranlöv har skrivit följande debattinlägg som vi väljer att publicera. Texten är även inskickad till Borås Tidnings debattredaktion.

Under året har vi i bl.a. i Borås Tidning kunnat följa riksdagens arbete med att ta fram ett lagförslag om att polisen ska få rätt att föra register över personer som tilldelats tillträdesförbud där också idrottsföreningarna ska kunna ta del av uppgifterna i registret. Överlag är jag nöjd med de förslag som just nu kommer fram med avseende på ”huliganproblematiken”, speciellt om de kan fokusera på våldsverkarna och inte pyroteknik. Just nu känns det som att man klumpar ihop problemen och inte fokuserar på problemet, våldsbrotten. Jag ser t.ex. inga problem med att polis får tillgång till ett register över de som har tillträdesförbud. Det är snarare en självklarhet då lagen annars kan tendera att bli ganska tandlös.

Det problem jag kan se med förslaget är att få ut uppgifterna om vilka personer som är belagda med ett tillträdesförbud till de publikvärdar som arbetar på arenorna. Dessa publikvärdar som ofta är ideellt arbetande ska sedan våga stoppa en för dem okänd person, vilket kanske inte är helt oproblematiskt. Ett annat problem är att ett stort antal personer kommer att få tillgång till uppgifter som det enligt lagförslaget är tystnadsplikt på. Vilket kommer att innebära en för Sverige helt ny situation gällande hantering av personuppgifter. Jag hoppas dock att det kommer lämpliga lösningar på hur det ska hela ska skötas för att det både ska kunna bli effektivt och rättssäkert.

Ett ämne som egentligen inte är relaterat till ovanstående, är ett uppslag till ett gräv jag skulle vilja tipsa BT om. Detta då jag vet hur intressant ni tycker det är att rapportera om olagliga register hos polisen då ni under förra hösten publicerade ett antal artiklar om just ett sådant om romer hos Skånepolisen.

Under samma tid som registret om romer var som mest aktuellt så publicerade ni en artikel om ett register hos Boråspolisen med 55 personer som polisen enligt er beskrev som risksupportrar boendes i Boråsområdet. Av dessa 55 personer så gick det att läsa att fem personer då hade tillträdesförbud till idrottsevenemang av något slag. Om det nuvarande lagförslaget går igenom är det alltså dessa fem personer, om de fortfarande har tillträdesförbud, som polisen kommer ha rätt att föra register om i framtiden. Ni har alltså redan nu ett register från Boråspolisen som inte bara var olagligt förra hösten utan även om den nya lagen går igenom fortsatt kommer att vara olagligt. Hur relevant det registret var trots att ingen (?) av personerna i det nämnda registret enligt er granskning var dömd till något brott i samband med ett idrottsevenemang är inte jag rätt person att bedöma. Däremot så antar jag att det är mycket intressant för BT att gräva i hur Boråspolisen kan föra ett uppenbart olagligt register över personer där dessutom en stor andel av de registrerade är helt ostraffade?

Andreas Tranlöv

Medlem Guliganerna

Så här såg det ut när BT rapporterade om registret över romer
Så här såg det ut när BT rapporterade om registret över romer

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela