Guliganerna

Guliganerna

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017.

Styrelsen 2017

Isak Edén, Ordförande

Kennet Johansson, Vice Ordförande.

Jesper Andersson, Kassör

Alfred Johansson, Styrelseledamot

Kim Eriksson, Styrelseledamot

Niclas Johansson, Styrelseledamot

Rebecka Lundell, Styrelseledamot

Christoffer Andersson, Styrelseledamot

Jakob Franzén, Styrelseledamot

Christoffer Kjörnsberg, Styrelseledamot (valde att hoppa av styrelsen i juli)

 

Styrelsesammansättning, fokusområden samt ekonomiskkommentar.

Verksamhetsåret 2017 inledde med att det på årsmötets valdes in en ny ordförande (Isak Edén) som tog vid efter Glenn Holvik. Fyra nya ledamöter i Alfred Johansson, Kim Eriksson, Niclas Johansson och Rebecka Lundell valdes också in i styrelsen. Under en styrelsehelg i Varberg ett par veckor efter årsmötets bestämdes arbetsområden, förväntningar och riktlinjer för årets verksamhet. Fokus blev på ett långsiktigt och hållbart styrelsearbete, kulturskapande värde, relationer med Elfsborg och media och fortsatt utvecklande av Elfsborgsläktaren. Givetvis fokuserades det även på Guliganernas tre kärnområden i medlemmar, resor och souvenirer.

Ekonomisk kommentar: 2017 slutade med ett minusresultat på -5380kr (Budget -22 000kr).  Medlemsantalet sjönk till låga 617st, vilket gav -42000kr mot budgeterat. Detta löstes med åtdragen svångrem vad gäller utgifter på bl.a Villan & Gula sidorna samt kompenserades av ökningen av souvenirförsäljningsnettot. Vad gäller resor var det 4 resor vi sponsrade med 4000:- eller mer.

Supporteråret 2017

Trots en tung och turbulent sportslig säsong så hade Guliganerna återigen medlemmar på samtliga Allsvenskabortamatcher förutom den mot AFC Eskilstuna som vi i Guliganerna valde att bojkotta. Det rullade minst en storbuss till samtliga bortamatcher i Allsvenskan förutom Sundsvall borta en vardag samt AFC borta som vi valde att bojkotta. Extra starkt var det att få iväg en buss till bortamatcherna mot Malmö och AIK under samma vecka samt Östersund i näst sista omgången när det var som tyngst sportsligt. Resehöjdpunkten för året var självklart ”Vi Tillsammans” resan som den här gången gick till Halmstad borta. Det som gjorde resan extra speciell jämfört med tidigare invasionsresor var att det delades ut gula T-shirtar till samtliga Elfsborgare nere i Halmstad vilket skapade en enormt vacker visuell inramning. Det är något vi i Guliganerna satsat mycket på i år med våra egna souvenirer, att få folk att bära ett gult plagg när de går och ser IF Elfsborg.

Två stora händelser under verksamhetsåret som bör nämnas är hemma och bortamatchen mot AFC Eskilstuna. I samband med hemmamatchen delade vi i Guliganerna ut flygblad på samtliga läktare på Borås Arena och GTS hade gjort flertalet budskapsbanderoller. Bortamatchen mot AFC valde Guliganerna att bojkotta och vi uppmanade våra medlemmar att göra detsamma. Anledningen till allt det här är att vi anser att AFC Eskilstuna verkar i gråzoner angående 51%-regeln och det är den viktigaste regeln vi har inom svenskfotboll och inget vi kompromissar med. Debatten om 51%-regeln blossar upp lite då och då och vi valde att göra ett tydligt ställningstagande för att bevisa att supporterrörelsen fortsatt är starka och enade kring frågan.

LikaOlika rullade in på sitt tredje levnadsår där ett gäng seriebiljetter köptes in och som under året möjliggjort att olika grupper och personer i samhället som annars skulle haft svårare att se på fotboll från Elfsborgsläktaren. Vi är extra stolta och hedrade över att Guliganerna fick äran att vara representerade på ”Klas Ingessons Minnesturnering” som gick av stapeln i Ödeshög under sommaren. En målning av Guligan Tifo Support hänger numera vid matchtavlan på Vättervallen i Ödeshög. Turneringen återkommer under 2018 och är ytterligare ett sätt att påminna oss själva om att Klabbes anda fortfarande lever kvar bland oss.

I somras arrangerades Guliganmarschen för första gången och det är något vi hoppas blir en årlig tradition. Förutom att vädret var emot oss och några förstaårssjukdomar blev det ett lyckat event där ett 30-tal Guliganer deltog i en nästan 1mil lång sträcka med flertalet stationer och grillning vid sjön som höjdpunkt. Till nästa år hoppas vi på bättre väder och ännu mer folk.  Året avslutades med ett traditionellt julbord med god uppslutning. Där valdes Sara Karlén, Olle Larsson och Jakob Franzén till årets Guliganer för deras arbete kring den nystartade supportergruppen ”Unga Elfsborgare”. 

Relationen med IF Elfsborg och utvecklandet av Elfsborgsläktaren.

Relationen mellan Guliganerna och IF Elfsborg är väldigt god och stärktes ytterligare 2017. En nygammal mötesform (Supportersrådsmöten) möjliggjorde att representanter från de största supportergrupperna kontinuerligt under året har suttit ner och diskutera stora som små saker med anställda och styrelsemedlemmar i IF Elfsborg. Det är en mötesform som vi ska fortsätta med och utveckla under 2018 och som redan resulterat i mycket bra konkreta saker för såväl oss supportrar som klubben.

Ett av årets stora förbättringsområden var Elfsborgsläktaren. Säsongen började med en väldigt lyckad seriebiljettskampanj där ett nytt rekord för årskort på Elfsborgsläktaren sattes. Närmare 900-seriebiljetter såldes och det kunde verkligen märkas på stämningen på läktaren. Utöver seriebiljettskampanjen som lockade rekordmånga folk till läktaren skedde även många andra förbättringsåtgärder. En av de förbättringsåtgärderna som gynnades oss i Guliganerna som förening mest var den nya försäljningsluckan som kom på plats under året. Den har avsevärt förbättrat och förenklat möjligheten för oss att sälja souvenirer på Arenan. Souvenirintäkter är som bekant en av Guliganernas största inkomstkällor och trots de minskade medlemsintäkterna har bra försäljning av souvenirer gjort att det ekonomiska resultatet blivit bättre än budgeterat, även om vi gjorde en förlust i år. Det har skett en rad andra visuella förbättringar som syftar till att långsiktigt stärka kulturen kring Elfsborgsläktaren som det självklara hjärtat på Borås Arena där vi inom Guliganerna varit drivande. Ny skylt på utsidan, målade ståbord och gångar är några av förbättringarna och det arbetet fortsätter 2018.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är vi i Guliganernas styrelse 2017 överlag nöjda med årets verksamhet. Ny ordförande och flera nya ledamöter innebär alltid en stor förändring och ett ovisst men spännande arbete. Vi tar med oss många lärdomar från året som vi tar med oss in i verksamhetsåret 2018 där vi hoppas kunna växla upp på en rad områden och fortsätta jobba hårt för ett framgångsrikt Guliganår även 2018.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela