Guliganerna

Guliganerna

Elfsborgsläktaren – hur ska vår supporterkultur ta nästa steg?

13 september återinvigs vårt andra hem, Elfsborgsläktaren. Efter 20 månaders frånvaro är vi redo att besöka nya Gula Torget och ställa oss på ståplats igen. Pandemin har satt sina spår i vårt samhälle och det märks inte minst i fortsatt reducerad publik kring allsvensk fotboll. Men hela IF Elfsborg har valt att se en utmanande period som en tid full med möjligheter. Precis på samma sätt som vi har en sportslig väldigt bra period andas IF Elfsborgs aktiva supportrar optimism och framtidstro.

En arbetsgrupp med medlemmar har under en längre tid diskuterat fram och tillbaka vad man skulle kunna göra för att utveckla klackverksamheten och stödet kring Elfsborgs matcher. Diskussionen har mynnat ut i en rad förslag som sedan förankrats i Guliganernas styrelse.

Målet är enkelt; Vi vill att HELA Elfsborgsläktaren ska vara levande med aktiva supportrar. Där samtliga förväntas bidra till inramningen på arenan såväl med sin röst som visuellt. Elfsborgsläktaren ställer man sig inte på för att ta del av stämningen, man är med och skapar den.

Oavsett om det rör sig om att bära en gul tröja, sjunga med i ramsorna eller vifta med en flagga. Vi har en läktare som på många sätt är optimal för att skapa stämning. Senaste tiden har vi märkt av en allt vi starkare nyrekrytering i form av yngre supportrar som försöker hitta sin plats och sitt sammanhang i klacken. Vi har en helt nybyggd samlingsplats bakom läktaren i form av Gula torget som kommer att locka. Vi har dessutom en sportslig medgång där vi är med i den allsvenska toppen inför en spännande höst. Kort och gott, vi har en enorm potential inför hösten att lägga grunderna för en nästa nivå av läktarkultur.

Hur når vi målet med att få hela Elfsborgsläktaren levande? Den frågan kommer naturligtvis inte kunna besvaras fullt ut i den här texten utan det är en diskussion vi alla måste engagera oss i om vi ska utvecklas. Har du idéer som kan utveckla vår supporterkultur? Tveka in att kommentera här under inlägget eller höra av dig till Guliganernas styrelse.Vi tror att vi kan komma en bit på vägen genom att testa följande i samband med Häcken hemma:

– Centrera klacken mitt på Elfsborgsläktaren runt den mittersta uppgången. Syftet med detta är att bryta den barriär som uppgången blivit mellan sjungande och mer passiva supportrar. Vi vill involvera hela läktaren i stödet.

 – Flytta trumman till ovanför uppgången i mitten, på så vis får klacken en tydlig kärna mitt på läktaren och ljudet från trumman kan förhoppningsvis sprida sig så att den blir ett gynnsamt hjälpmedel för sången.

– Köpa in och montera ett PA-system mitt på läktaren. Detta för att klackledarna enklare ska kunna göra sig hörda och synkronisera sången.

– Ha två klackledare framför läktaren genom att bygga ytterligare ett ”capotorn” så att de som ska leda klacken syns och hörs över hela kortsidan.

 

Så vad säger du? Är du med? Har du andra förslag? Det är en förutsättning att vi gör det här tillsammans om vi ska lyckas. Till Häcken hemma 13 september har vi 1000 platser på Elfsborgsläktaren – resten är upp till oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela