Guliganerna

Guliganerna

Krönika: Publikintresse omvandlas till stöd

Här kommer nu fortsättning på gårdagens krönika om publikintresset kring IF Elfsborg.

I gårdagens krönika diskuterade jag publikintresset kring IF Elfsborg. Låt oss säga att det stämmer att IF Elfsborg kommer att kunna ligga på ett snitt kring 10 000 många år framöver. Hur ska vi då omvandla publikintresset kring klubben till läktarstöd? Det tar förmodligen väldigt lång tid men finns viljan att ändra på synen på hur man stöttar vår klubb så bör det kunna ske saker. Som spelare i IF Elfsborg ska man känna att publikstödet alltid ska vara en stor anledning till att man längtar till nästa match eller att man orkar springa de sista minuterna av en match.

Supporterföreningen Guliganernas främsta mål är att så många åskådare som möjligt ska vara supportrar till IF Elfsborg. Vi hade 2006, 700 medlemmar och vill givetvis öka i antal. Vi vill bidra till att öka antalet som följer IF Elfsborg i med som motgång, öka antalet som engagerar sig för klubben och som sjunger eller på annat sätt stöttar laget under matcherna. Vårt främsta fokus ligger vid klacken på Elfsborgsläktaren som vi vill utveckla.

För att få en riktigt bra klack krävs att vi ökar medvetenheten och blir bättre framförallt kvalikativt. Det gäller att sprida en ordentlig sångkultur. Står man i en fotbollsklack är normen att man ska sjunga, det ska man inte på ett bibliotek där normen är att man ska vara tyst. Vi har tyvärr många personer idag som står på Elfsborgsläktaren utan att sjunga och vi måste få dem att våga och vilja stötta eleganterna aktivt. En del inom vårt led har klagat över att ”vi har konstiga sånger”. Målet för oss som inför nya sånger är att vi så långt det är möjligt ska bygga upp en egen nisch kring IF Elfsborgs supporterkultur med melodier som inga andra lag i Sverige använder. Vi har nu efter flera års arbete 7-8 sånger som är etablerade hos oss som inga andra använder, däribland ”stå upp för Elfsborg” som är den sång som framförts med absolut högst ljudvolym på en Elfsborgsmatch någonsin. Jag är oerhört stolt över att kunna säga att det är våra sånger.

Det är samtidigt viktigt nu när allt går snabbt framåt att inte bygga upp ett luftslott kring klacken där många verkar tro att vi är bättre än vi i själva verket är. Vi har utvecklats snabbt nu de senaste åren och det är naturligt att vi kommer att få ett bakslag i framtiden. Vi har en allt mer växande kärna med aktiva och trogna supportrar som kommer att fortsätta att jobba hårt för att bygga upp en bra supporterkultur i med som motgång. Vi har de förutsättningar som krävs, men det kommer att ta många år innan vi kan slå oss för bröstet och vara nöjda

En av de viktigaste frågorna som vi kommer att jobba med framöver är att försöka bevara den utomordentliga akustik vi har på Elfsborgsläktaren idag och som var skälet till att vi flyttade ifrån Ålgårdsläktaren. Guliganernas har återupptagit den arenagrupp som jobbade ihop med IF Elfsborg under 2004-2005 när Borås Arena skulle byggas för att vi ska vara med och påverka utformningen ur supportersynvinkel. För oss är givetvis stämningen på arenan mer viktig än det rent estetiska och vi har goda förhoppningar om att klubben kommer att lyssna på våra synpunkter när det blir tal om utbyggnad av arenan.

Halsdukar uppe under stå upp för Elfsborg

Samtidigt som klacken på Elfsborgsläktaren har gått framåt har även stödet till di gule ifrån sittplats och då framförallt Ålgårdsläktaren ökat rejält det senaste. Det viktigaste i det här fallet tror jag är att de medvetna supportrar som finns där fortsätter att ta egna initativ för att sprida stämningen. Bara sådana enkla saker som att ställa sig upp och hålla upp en halsduk när spelarna kommer in på planen hoppas jag att fler tar initativ till själva i framtiden, det ska inte en speaker behöva säga till om.

Stödet ifrån alla läktare såväl stå som sittplats betyder oerhört mycket för våra gula hjältar på planen, enkla saker som att leva sig med i matchen och högljutt ge uttryck för sina känslor påverkar mycket. En sekvens jag minns ifrån 5 november matchen var när Anders Svensson var förbannad på en spelare i Djurgården nere vid hörnet Elfsborgsläktaren/Ålgårdsläktaren. Ljudorkanen när Djurgårdaren knuffar till Anders är enorm och publiken drar igång Anders Svensson klapp-klapp-klapp spontant på både sittplats och ståplats. Man ser hur Anders påverkas av publiken i det läget och växer med 5 cm. Det är sådana spontana känsloyttringar med spelare och publik ihop som är så vackra och som är en del av det jag älskar med sporten.

Min förhoppning med en här krönikan är att alla ni Elfsborgare där ute tar till er och gör vad ni kan för att stötta IF Elfsborg i med som motgång och gör det ni kan för att påverka fler vanliga åskådare att bli supportrar som aktivt stöttar eleganterna. Tänk på att även de enklaste saker påverkar i längden. Tillsammans blir vi bara starkare och starkare och det är ingen tvekan efter att ha pratat med spelarna, vårt stöd gör oerhört stor skillnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela