Guliganerna

Guliganerna

Årets sista föreställning, Elfsborg – Gais

Seger mot Gais hemma i årets sista allsvenska match innebar att Eleganterna erövrade titeln bäst i väst och tog femte raka medaljen, ett hyfsat resultat med tanke på att kritikerna döpt 2010 till ett mellanår.

[more]

Elfsborg 1 – GAIS 0

Årets sista uppladdning på Lilla Bränneriet lockade få fans. Faktiskt liknade situationen nära på den i Neapel, med stundtals nästan fler poliser än supporters. Ordförande Hultin spekulerade skämtsamt i att polisväsendet såg chansen att spendera det sista av årets pengar i solskenet på Sandwalls plats.

Före matchen, som hade Garissa som tema, hjälpte ett antal frivilliga Guliganer till att samla in pengar vid varje läktare. Vissa sparbössor fylldes snabbt, medan några tappra insamlare fick slita hårt på bortasektionen. När makrillarna fick reda på att pengarna inte gick till Gais, då fick det vara.

Efter en säsong med mycket underhållning och skönspel på hemmaplan varvat med riktiga bottennapp på bortaplan var det glädjande att Eleganterna fick möjligheten att avsluta säsongen på Borås Arena. Redan från start märktes en förbättrad inställning och viljan att ge allt syntes bland spelarna.

Tempot var högt från början, både på plan och på läktarna. Rökmolnen steg från båda kortsidorna och stundtals låg dimman tätare än i Lützen. På planen krigade di gule och redan tidigt i matchen hade man hunnit skapa många målchanser. Publiken drog efter andan och förberedde måljubel flertalet gånger men bollen vägrade hamna i nätet.

Mållöst i paus upplevdes aningen orättvist men tack vare Malmös ledning i Skåne kändes fjärdeplatsen ändå säkrad.

Andra halvlek började som den första, med stor gulsvart press men fortsatt ingen utdelning.
Klacken mattades något en stund, tills en kvart före slutet när Niklas Hult byttes in och satte raketfart från början. Då fick även klacken energin åter och skanderade taktfast ”Niklas Hult, Niklas Hult.”

I den åttiofjärde minuten kom så det förlösande målet, när Martin Andersson till publikens glädje åstadkom ett kanonskott som Gais i övrigt duktige målvakt inte lyckades mota.
Uddamålssegern innebar att Eleganterna säkrat fjärdeplatsen oavsett andra resultat.

Dagens domare, Sven-Martin Åkesson, gjorde sin sista allsvenska match och avslutade med en stabil insats. En annan som skulle ha tackat för sig var Teddy Lucic, som tyvärr fick följa matchen utanför plan på grund av sjukdom. En backklippa som nog många med gulsvart hjärta kommer sakna inför nästa säsong.

Efter slutsignalen tackade spelarna trogna supportrar för ännu en säsong och vilda slagsmål om svettiga skor och begagnade tröjor utbröt på Elfsborgsläktaren. Därefter var det dags för den paradoxala prisutdelningen med bronsmedalj till fjärdeplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela