Guliganerna

Guliganerna

Manifestation för regelbundna matchtider

I samband med matchen mot Helsingborgs IF, söndagen den 11 april, kommer Guliganerna i samarbete med HIF:s supporterklubb Kärnan att genomföra en manifestation för att tydliggöra problemen med de ständiga ändringarna av matchtiderna. Anledningen till den tidiga matchstarten är att Canal+ ska direktsända matchen i tv och på grund av detta så får därför denna match, precis som många andra matcher, fint flytta på sig för att istället göra plats för Premier Leauge…

[more]

I samband med matchen mot Helsingborgs IF, söndagen den 11 april, kommer Guliganerna i samarbete med HIF:s supporterklubb Kärnan att genomföra en manifestation för att tydliggöra problemen med de ständiga ändringarna av matchtiderna. Anledningen till den tidiga matchstarten är att Canal+ ska direktsända matchen i tv och på grund av detta så får därför denna match, precis som många andra matcher, fint flytta på sig för att istället göra plats för Premier Leauge. Vi tror inte detta velande med matchtider är rätt sätt för svensk fotboll och Allsvenskan att bli större utan snarare tvärtom.

Efter det rejäla publikuppsving som var i Allsvenskan i början av 2000-talet så upplever svensk fotboll just nu något som av vissa skulle kunna liknas vid en mindre kris. Detta i samband med att publiksiffrorna runt om i landet inte längre ligger på de höga nivåer de gjort samtidigt som det massmediala fokuset har fått en allt mer negativ klang. En av orsakerna till den nedåtgående spiral vi befinner oss i just nu tror vi kan vara det sättet som tv styr svensk fotboll på för tillfället. Detta med flyttande av matchdagar och speltider tätt inpå matcher, utdragna omgångar och väldigt varierande matchstarter. År 2002 när Allsvenskan för första gången sedan 1968 uppnådde ett publiksnitt på över 10 000 åskådare dominerades spelprogrammet av matchstarter kl. 17.00 och 19.00 med endast få undantag. Om vi istället tittar på spelschemat för 2010 går det att enbart i de fem första omgångarna hitta sju olika tider för matchstarter där de tidigaste alltså ligger så tidigt som 12.30. Detta tror vi inte är rätt väg att gå. Vi tror istället att matchtider som läggs utan hänsyn till hur tv ska sända andra ligor samt regelbundna speldagar och matchtider är en grundpelare för att på sikt behålla ett stort intresse för svensk fotboll.

Guliganerna är därför av den åsikten att så pass varierade matchdagar och avsparkstider inte är bra för Svensk fotboll i längden. Vi anser förutom att det bör finnas en regelbundenhet när det gäller matchtider så är det direkt negativt för åskådarantalet med en avspark vid 12.30. Detta är givetvis beroende på att vi tror att dessa matchtider gör att klubbarna tappar publik genom att man på en helg måste gå upp så pass tidigt för att se matchen. Samtidigt som det försvårar för långväga supportar och bortasupportrar då man måste gå upp tidigt på morgonen eller rent av mitt i natten för att hinna till spelplatsen i tid. Man kan kalla det lathet, men utan att överdriva kan man konstatera att det är så många personer resonerar och det är något som vi inom svensk fotboll måste ta på allvar. Då är det betydligt enklare att slänga sig framför tvn en söndag vid kl. 12 än att behöva gå upp tidigt på en ledig dag. I det korta perspektivet så kommer det förmodligen resultera i att fler personer väljer att stanna hemma och bevittna matcher på tv istället för att se de på plats på någon av landets arenor. Men i det långa perspektivet tror vi även att antalet som ser matcherna på tv kommer att drabbas. Detta då färre åskådare på arenorna kommer att ge en mycket mindre intressant match att sända även på tv. I vilket fall så kommer det innebära mindre pengar till klubbarna.

Manifestationen i samband med matchen Helsingborgs IF – IF Elfsborg, som sker i ett samarbete mellan Guliganerna och HIF:s supporterklubb Kärnan är tänkt att ifrågasätta sättet som tv påverkar svensk fotboll för tillfället. Vi kommer genom banderoller, flygblad och 15 minuters tystnad i första halvlek på vårt sätt försöka belysa frågan om tidiga och mycket varierande matchstarter, flyttande av matcher samt utdragna spelomgångar. Vi är av åsikten att Svensk fotboll mår bättre av att klubbarna och tv-bolagen kommer överens om någon sorts kontinuitet när det handlar om de frågor som vi vill belysa. Kontinuiteten är vad vi tror ett av de viktigaste stegen för att försöka få svensk fotboll att utvecklas och växa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela