Guliganerna

Guliganerna

Förklaring till agerandet i samband med söndagens bortamatch mot Syrianska FC

I söndags reste Guliganerna till Södertälje med en nästintill full 70-mannabuss. Väl på plats valde en stor del av dessa, däribland styrelsemedlemmar i Guliganerna, att inte gå in och betala inträde till bortasektionen på Södertälje Fotbollsarena.

Anledningen till agerandet var att flertalet av de tillresta Elfsborgarna kände sig orättvist behandlade i och med att bortasektionen var placerad på arenans södra kortsida bestående av tillfälliga läktarlösningar liknande byggnadsställningar. Läktarsektioner likt dessa är ingen ovanlig syn för kringresande fotbollssupportrar, men att missnöje uppstod den här gången berodde på att samtidigt som Elfsborgarna blev förpassade till byggnadsställningarna på kortsidan gapade den ena långsidan på Södertälje Fotbollsarena helt tom. Långsidan i det här fallet är en riktig betongläktare, en läktare dit tidigare bortaföljen likt Helsingborg, AIK, Göteborg och Norrköping har blivit förpassade.

Biljettpriset för en plats på bortasektionen på kortsidan var satt till 120 :-, ett pris som i sig inte är något överpris om det inte hade varit för den saken att bortasupportrarna från Göteborg, Helsingborg och Norrköping fått betala samma pris för att stå på betongläktaren på långsidan.

Från Syrianskas säkerhetschef meddelades att det var säkrare att stå på kortsidan, något som inte låter vettigt om man ser till att södra kortsidan ligger näst bredvid Syrianskas läktare och i samma hörn av arenan där den kända incidenten i samband med Syrianskas hemmamatch mot Aik skedde. Ser man dessutom till att läktaren på kortsidan är en byggnadsställning med trästeg samtidigt som den tomma läktaren på långsidan är en riktig läktare i betong blir uttalandet ännu mer suspekt.

En teori som ofta diskuterats på resor och uppladdningar är den något dystra konspirationsteorin om att ”ju farligare man är desto fler fördelar får man”. På plats i söndags förklarade en ordningsvakt att beslutet om placering av Helsingborg på långsidan var taget ur en säkerhetssynpunkt. På Syrianskas hemsida går även att läsa följande: ”Vid matcher av vanlig karaktär öppnas Södra sektionen upp för gästande supportrar”. Ordningsvaktens förklaring samt texten på Syrianskas hemsida ger tyvärr ovan nämnda konspirationsteori vatten på sin kvarn vilket vi anser är mycket olyckligt. Ändras inte det synsättet finns risken att det hämmar det arbete som Guliganerna och supportrar runt om i Sverige lägger ner för att värna en positiv läktarkultur.

Guliganernas styrelse

 

5 svar

  1. Vi (Peking) Fick betala 150kr för bortasektionen för att stå på betongberget, en del stannade dock utanför tills de sänkte priset, men merparten betalade 150kr….

  2. Är det den positiva läktarkulturen som Firman Boys vill åstadkomma med sitt projekt positivlaktarkultur.se som det hänvisas till så är det väl bara för Guliganerna att tuffa till sig lite så får ni säkert plats på betongläktaren om Syrianska mot förmodan klarar sig kvar i Allsvenskan…

  3. Rutger>> Är det något som är oklart med vad som menas med positiv läktarkultur i texten? Tycker du att de som inte gick med på att stå på en byggnadsställning i trä handlade fel?

    Vad vi vet är inte positivläktarkultur.se ett projekt från FB då bland annat vi själva har varit med och skrivit under på det så är det väl snarare så att det också är ett projekt från Guliganerna..

    Kan aldrig heller komma ihåg att Guliganerna som förening varit tveksamma i sin inställning till vilken typ av läktarkultur man vill bidra med.

    För den positiva läktarkulturen!

  4. Kortsidan är den minst säkra delen delen på hela arenan! För några år sedan kunde sfc-asen vräka in sten och bangers på bortasektionen. Jag är inte förvånad att pajasföreningen har en mängd bortförklaringar. De må ligga i allsvenskan men de agerar som om de var ett korplag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela