Guliganerna

Guliganerna

Insamling till förmån för Garissa – Vi auktionerar ut spelarnas jubileumströjor!

Från och med fredagen den 19 Augusti kommer vi att börja auktionera ut våra spelares jubileumströjor. Alltså de tröjor som spelarna själva äntrade plan med vår jubileumsmatch hemma mot Kalmar FF. Alla spelare som är med i A-truppen har alltså signerat baksidan på sin egen t-shirt med en guldpenna.

Auktionen kommer att ske via tradera.com där vi varje dag kommer att lägga upp två stycken tröjor. Dessa tröjor kommer sedan att ligga uppe i en veckas tid där det gäller att bjuda så högt som möjligt för att hjälpa till att samla in pengar till Garissa.

Allt överskott från auktionen kommer tillsammans med de pengarna vi ska samla in vid insläppen på Borås Arena i samband med matchen mot Helsingborgs IF att oavkortat att gå till Garissa-stiftelsen.

Om Garissa – Girls home in Kenya:

Garissa ligger i ett kargt ökenlandskap i Nordöstra provinsen i Kenya. Här lever ett nomadfolk vars vardag präglas av extrem hetta, fattigdom och svält. Religion och gamla traditioner genomsyrar samhället. Flickor och kvinnor står lägst i rang och könsstympning, tvångsgifte och kvinnovåld är vardagsmat.

1989 kom Monica och Carl-Axel Ekman för första gången till Garissa. Hon pensionerad tandläkare och han pensionerad kirurg och båda utsända av Rotary Läkarbank i Sverige. I mer än 20 år har de arbetat för att förbättra sjuk- och hälsovården i hela regionen. De har även givit stöd åt flera lokala kvinnoorganisationer. Tillbaka i Sverige delade de med sig av sina erfarenheter om de vidriga förhållandena och om hur en liten gåva i vårt land kan åstadkomma mirakel i Afrika. På så sätt har medvetna generösa svenskar kunnat bidra till att bland annat starta ett hem för föräldralösa flickor, skolor, mödravård och förlossningshem. Ett viktigt arbete har också varit att bekämpa kvinnlig könsstympning genom information och utbildning.

1995 startade paret Ekman tillsammans med Womankind barnhemmet som successivt byggts ut och som nu är en fristad för över 100 flickor som saknar föräldrar.

Idag finansieras barnhemmet till största delen av stiftelsen och Womankind ansvarar för den dagliga verksamheten. Stiftelsen arbetar för att ge flickorna en bra start i livet och en möjlighet att försörja sig själva i framtiden.

Idag är det endast 22 procent av flickorna i Garissa som går ut grundskolan. Fattigdom och kulturell diskriminering är de viktigaste orsakerna till varför inte fler flickor fullföljer åtta års skolgång.

Tillsammans med generösa givare kunde Monica och Carl-Axel Ekman under åren 2003 och 2004 bygga en skola. Den var i första hand avsedd för flickorna som bodde på barnhemmet. Strax var det över 600 elever i skolan som var byggd för att rymma enbart 300 flickor. Stiftelsen finansierade 2009 ytterligare ett skolbygge och har ambition/önskan att bygga fler skolor för behovet av platser är enormt. De flickor som genomfört grundskolan med gott studieresultat ges möjlighet att gå vidare till gymnasiet, med stöd från vår stiftelse.

Paret Ekmans viktiga arbete uppmärksammades och belönades med utmärkelsen Svensk Hjälte 2008 då Carl-Axel mottog det prestigefulla priset ur Jan Eliassons och Björn Ulveus händer.

Läs mer om Garissa här:
Stiftelsens hemsida –
www.garissa.se
IF Elfsborgs engagemang – www.elfsborg.se/foereningen/elfsborgskultur/garissa
Reportage om Carl-Axel Ekmans föreläsning i för Guliganernas medlemmar i vår medlemslokal Gula Villan – www.svenskafans.com/fotboll/elfsborg
Om Guliganernas insamling till förmån för Garissa 2010 – www.elfsborg.se
Om Guliganernas insamling till förmån för Garissa 2009 – www.guliganerna.se

3 svar

  1. Pingback: Ös | David Elms blogg | Elm Brothers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela